İnsan Hakları Okulu: Blog Yayına Başlıyor!

İnsan Hakları Okulu: Blog, Kapasite Geliştirme Derneği (KAGED) ve İnsan Hakları Okulu (İHO) ortaklığında Türkiye’de ve dünyada insan haklarının kuramsal ve pratik bağlamda ele alındığı, tartışıldığı, evrensel insan hakları nosyonunu yeniden gündeme taşımayı arzulayan, alternatif ve eleştirel bir çevrimiçi platform olarak Kasım ayında yola çıkıyor!

İnsan haklarına dair sözü olan herkesi, Türkiye’de daralan eleştirel kamusal alanı genişletmek, demokratik mücadeleye katkı yapmak amacıyla Blog’a çağırıyoruz.

Amacımız güncel insan hakları yazılarınızla Türkiye’de ve dünyadaki yoğun gündemi tartışabilmek, kuramsal ve yönteme dair yazılarınızla hepimizi sıkıştığımız alanlardan çıkmaya davet etmek.

Elbette geçmişi aşamayan Türkiye örneğinde, geçmişten günümüze süre giden ihlallerin izini süren yazılarınız da insan hakları alanında eleştirel ve alternatif bir tartışmayı derinleştirmek için en ihtiyacımız olan şey.

Yayın ilkelerimize uygun yazılarınızı blog@insanhaklariokulu.org adresine bekliyoruz.

  • Bu blog, Kapasite Geliştirme Derneği ve İnsan Hakları Okulu Derneği tarafından ortaklaşa yürütülmekte olup Hollanda Büyükelçiliği’nin İnsan Hakları hibe programı tarafından desteklenmektedir.

 

Yayın İlkeleri

İnsan Hakları Okulu: Blog, öncelikli olarak:

  • Evrensel insan hakları nosyonunun yeniden ve özgün biçimlerde ele alındığı,
  • Türkiye ve dünyada insan hakları gündeminin takip edildiği ve karşılaştırıldığı,
  • İnsan hakları politikalarının incelendiği,
  • Geçmişten bugüne devam eden insan hakları ihlallerinin yanı sıra bugün ortaya çıkan yeni insan hakları ihlalleri ve bunlarla başa çıkma yöntemlerinin ele alındığı daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış yazılara (araştırma, değerlendirme, tanıklık, analiz ve yorum) açıktır.
  • Çeviri metinlerde, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olma şartı aranmaz.
  • Blog, akademik nitelikli metinlere olduğu gibi, savunu ve tartışma yazılarına da açıktır.

 

Blog yayınlarında bağımsızlık, nesnellik, toplumsal cinsiyet eşitliği, insan, toplum ve doğa yararı gözetilir, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği içeriklere yer verilmez.

Blog’da yayınlanan yazılı, görsel ve işitsel içerik, cinsel kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve toplumsal cinsiyet, ırk, inanç, etnik köken, yaş, sağlıklılık durumu, engellilik durumu, sosyal statü ayrımcılığı içeren, insan ve hayvan haklarına aykırı, yalan, şiddet ve nefret söylemi barındıran ifadeler içeremez.

Yayın ilkeleri, ihtiyaç duyulan durumlarda güncellenebilecek yaşayan bir belge olarak tasarlanmıştır. Yazarlar ile editörler arasında ortaya çıkabilecek ihtilaflar söz konusu olduğunda, danışma kurulunun dahli ile çözüm üretilir.

Bu ilkeler doğrultusunda:

  • Yazılarınızın, dipnotlar ve kaynakça ile birlikte 12000 karakter sınırını aşmaması,
  • Yazılı, görsel, işitsel içerikte yapılan alıntılar için kaynak belirtilmesi,
  • Yazınızda kullanılacak görsellere dair gerekli izinlerin alınmış olması beklenmektedir.

 

Yazılarınızı, kısa özgeçmişiniz ile blog@insanhaklariokulu.org adresine göndermenizi bekliyoruz.