Çalışma Metinleri

Yayınlanan Metinler

Araştırmacılara Çağrı

Türkiye’de akademik özgürlüğün giderek daralması insan hakları alanında çalışan akademisyenlerin çalışma konularını ve biçimlerini de büyük ölçüde etkilemektedir. Hem Türkiye’de hem de dünyada insan hakları alanında yaşanan çok önemli gelişmeler ve can yakıcı insan hakları sorunlarına ilişkin çalışmalar Türkiye akademisinin sınırları içinde giderek daha az yer bulabilmektedir.

Kapatılan Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, 2006 ile 2017 yılları arasında insan hakları alanının öncelikli sorunları üzerine nitelikli akademik çalışmaları ve tartışmaları ilgili akademisyenler ve hak savunucularıyla buluşturan on sekiz çalışma metni ile alana önemli bir katkı yapmış, bilim insanlarının çalışma ortamını zenginleştirmişti. İHM’nin başlattığı bu faaliyetin, akademik özgürlüğün özellikle de insan hakları konularında çalışanlar bakımından sınırlı olduğu koşullarda sürdürülmesinin büyük bir önemi olduğuna inanıyoruz.

Bu nedenle, eleştirel ve alternatif bir akademik özgürlük alanı yaratmayı amaçlayan İnsan Hakları Okulu, insan hakları alanındaki sorunları konu edinen bilimsel çalışmaları, iki ayda bir “Çalışma Metinleri” olarak yayınlamaya devam ederek nitelikli akademik tartışmaların, hakların özneleri ve savunucularıyla buluşmasına olanak sağlamayı hedeflemektedir.

Bu hedef kapsamında, araştırmacıların “Çalışma Metni” olarak gönderdiği ve yayın kurulumuzun incelemesinden geçen eserler İnsan Hakları Okulu tarafından online yayımlanacaktır. Yayımlanan eserlerdeki fikirlerin, yazarın isteği doğrultusunda düzenlenecek tartışma toplantıları ile yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

İnsan Hakları Okulu olarak akademisyen ve araştırmacıları “Çalışma Metinleri”ne katkı sunmaya, birlikte üretmeye ve tartışmaya çağırıyoruz.

Yayın Kuralları

  1. Yazar, kimlik ve iletişim bilgileri ile “Çalışma Metni” olarak yayımlanmasını istediği makaleyi, 250-300 sözcüklük bir özeti ile birlikte, “Microsoft Word” programında sayfa numaraları verilmiş olarak (yazı tipi Times New Roman, 12 punto, normal stil) iho@insanhaklariokulu.org adresine göndermelidir.
  2. En az 6000, en fazla 10000 kelime sınırı vardır.
  3. “Çalışma Metni” olarak gönderilecek makaleler başka bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
  4. Yazar, makalesindeki yazım hatalarını düzeltip, kontrol ettikten sonra eksiksiz bir şekilde göndermekle yükümlüdür. Yayın Kurulumuzca seçilen makaleler için önerilen değişikler, yazara gönderilecek, makalenin Yayın Kurulumuzca değerlendirilen son hali, Çalışma Metni olarak yayımlanacaktır.
  5. Gönderilecek makaleler aşağıda belirtilen kaynak gösterme kurallarına uygun olarak düzenlenmelidir.

Sayfa sonuna dipnot veriniz. Kaynakça için soyadını önce yazmayı ve harf sıralamasını gözetiniz.

Kitap

Büşra Ersanlı, İktidar ve Tarih: Türkiye’de “Resmi Tarih” Tezinin Oluşumu (1923-1937), 7. B., İstanbul, İletişim, 2018, s. 30-33.

Judith Butler, Cinsiyet Belası, çev. Başak Ertür, 6. B., İstanbul, Metis, 2018, s. 55.

Makale 

Murat Sevinç, “Güncel Gelişmelerin Işığında, 1982 Anayasasına Göre Cumhurbaşkanı”, SBF Dergisi, 57 (2), 2002, s. 111.

Kitap Bölümleri

Hamit Bozarslan, “İsmail Beşikçi ve Türkiye Tarihyazımında Bilim Yöntemi Şoku,” İsmail Beşikçi, der. Barış Ünlü ve Ozan Değer, 2. B. , İstanbul, İletişim, 2011, s. 85.

Gazete

Ayşe Arman, ” Hepimiz#ŞuleÇetİçinADALET istiyoruz”, Hürriyet, 13 Şubat 2019.

Internet:

“Feministlerden 8 Mart çağrısı: Kadınlar durursa dünya durur”, GazeteDuvar, 5 Mart 2019, <https://www.gazeteduvar.com.tr/video/2019/03/05/feministlerden-8-mart-cagrisi-kadinlar-durursa-dunya-durur/>.

Tekrar eden dipnotlar için: 

Butler, Cinsiyet Belası, s. 90.