İNSAN HAKLARI OKULU

İnsan Hakları Okulu, SBF İnsan Hakları Merkezi’nin Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından fiilen kapatılması ve İnsan Hakları Yüksek Lisans Programı’nda yer alan akademisyenlerin önemli bir kısmının 2016 ve 2017 yıllarında çıkarılan KHK’lerle üniversiteden ihraç edilmelerinin ardından alternatif ve eleştirel bir kurumsal akademik ortam sağlamak için ortaya çıktı. 

2019 yılının Şubat ayından bu yana toplam 20 farklı çevrimiçi insan hakları atölyesini katılımcılara açarak alternatif bir uzak eğitim modelini geliştirmeye çalışan İnsan Hakları Okulu, aynı zamanda yaz/kış okulları, tematik atölyeler, seminerler, konferanslar ve çalışma metinleri ile insan hakları alanındaki tartışmalara katkı sağlamayı hedefledi. Bahri Savcı İnsan Hakları Araştırmaları Destek Programını başlatarak insan hakları alanındaki eleştirel çalışmaları destekledi. Genel olarak akademinin ve özelde de insan hakları akademisinin koşullarını tespit etmek için araştırmalar yürüttü, hak ihlallerini izledi. 

İnsan Hakları Okulu, 26 Mayıs 2021 tarihinde İnsan Hakları Okulu Derneği adı ile tüzel kişilik kazandı. Dernek, dünyada ve Türkiye’de evrensel insan haklarını, temel hak ve hürriyetleri merkeze alarak, bu hakların ve hürriyetlerin korunmasını, hukuki güvence altına alınmasını, geliştirilmesini; insan hakları alanında ortaya çıkan güncel sorunlara dair bilimsel çalışmaların yürütülmesini ve desteklenmesini amaçlıyor. İnsan haklarının herkes için önemini, insan haklarının toplumsal hayatın kurucu bir ilkesi olması gerekliliğini gözeterek hiyerarşiden uzak akademik ve eleştirel bir kamusal bir alanının yaratılması için çalışıyor.