Dünyanın yeni bir krizler çağında olduğu şüpheye yer bırakmayacak biçimde her an yeni gelişmelerle ortaya çıkıyor. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, bundan yüz yıl önce olduğu gibi yine bir araftayız.
Kuzey ile Güney, zengin ile yoksul, erkek ile erkek olmayanlar arasında ve her ulusal düzeyde hakim sınıf ve etnisiteler ile ezilenler arasındaki uçurum artıyor. Ekolojik yıkım tüm bu felaketlerin berisinde onları besliyor. Yeniden nükleer savaşın konuşulabildiği bir dünyadayız. Barışı ve insan haklarını korumak için oluşturulmuş mekanizmaların gücü ve etkililiği her geçen gün biraz daha azalıyor. Gramsci’nin ünlü cümlesini çağıran bir eşiğe geldik: Eskinin ölmekteyken yeninin doğamaması gerçeğine…
Bu küresel araf halinin içinde Türkiye’de geçiş sürecini tartışmak istiyoruz. Bölüşüm ilişkilerinde yoksullar aleyhine yaşanan keskin farklılaşmadan rejimin temel hak ve özgürlükler aleyhine olağanüstü yönetim araçlarını sürekli teyakkuzda tutmasına, savaşın ve savaşa dayalı güvenlik politikalarının rejimin meşruiyetine dayanak yapılmasıyla bildiğimiz anlamda politikanın ortadan kaldırılmasına; kültürel alanın, düşünce ve ifade özgürlüğünün sürekli tahkim edilen yeni araçlarla baskı altına alınmasına, bizatihi devlet kurumunun yasa dışına çıkan güçlerle ilişkilerinin görünür olmasına ve kurumsallıkların yerini şahsileşmenin almasına tanık olduğumuz bir sürecin içinde seçimlere gidiyoruz. Önümüzdeki seçimler hakkında iktidar ya da muhalefet tarafında olması fark etmeksizin herkesin bir eşiği gördüğü açık.
İnsan Hakları Okulu ve Eskişehir Okulu tarafından düzenlenen Güz Okulları’nın üçüncüsünü bu eşikte, Araftaki Türkiye başlığı ile gerçekleştireceğiz. Araftaki barışı, ekolojiyi, siyasal alanı, ekonomiyi ve yoksulluğu, toplumsal cinsiyeti ve sanatı ele alacağımız oturumlarda hep birlikte tartışmak için bir araya geleceğiz.
Güz Okulu Ankara’da Mülkiye Kültür Merkezi Prof. Dr. Oral Sander Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Katılımcı sayısı 25 kişiyle sınırlıdır. Ankara dışında yaşayan katılımcılarımızın yol masrafları (sadece tren/otobüs olmak üzere) tarafımızdan karşılanacaktır.
Başvurularda gönüllü ve/veya profesyonel olarak alanda faaliyet gösteren hak savunucularına öncelik tanınacaktır.
Son başvuru tarihi: 24 Ekim 2022
* Bu program Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği tarafından desteklenmektedir.